VJ-Gids rolt van de persen

De VJ-Gids voor de Virga Jessefeesten 2024 is klaar! Het werd een kleurrijke handleiding om de komende Virga Jessefeesten intens te beleven. De 115  pagina’s tellende gids bevat heel wat informatie, interviews, plannetjes en suggesties om de ommegang en het feestprogramma te ontdekken. Zo is er voor elke ommeganggroep een beschrijving en duiding van de inhoud en wordt het feestprogramma toegelicht in drie thema’s: trots & traditie; feest & gezelligheid en kunst & verwondering. Het geheel wordt aaneengeregen met  boeiende interviews. Een hebbeding om je door de 47ste editie van de zevenjaarlijkse feesten te loodsen en te bewaren als collectorsitem en herinneringsdocument. Te verkrijgen bij de ommegangteams, Visit Hasselt, de VJ-onlineshop en het secretariaat van de Virga Jessefeesten. Prijs: 8 euro.

De Virga Jessefeesten door de ogen van  

In de VJ-gids kan je via een aantal interviews het unieke verhaal van het creatieproces van de ommegang ontdekken met Koen Lemmens en Luc Morren, die hun schouders zetten onder het visuele (be)leven van de ommegang. Beide mannen weten dat dit kunstwerk pas tot leven komt als het door de straten trekt. Koen: “Nu zijn de decorstukken nog gewoon decor. Ik kan als schilder geen derde dimensie creëren, dat doet Luc. Ik geef hem een achtergrond, hij zorgt voor een bijpassend verhaal. Het ene kan niet zonder het ander.” Luc beaamt. “De werken van Koen geven mij een kapstok. En omdat het decor zo mooi is, kun je er echt je vertelling in kwijt.” Daarnaast komen getuigen aan het woord uit de 8 ommeganggroepen, die hun ziel in de uitwerking van hun groep legde.

Zo getuigt kunstenaar Bertho van het kunstatelier van Covida: “Ik dank God om mij dit talent te geven. Door dit kruis te maken kan ik iedereen blij maken.” Tot slot komen nog tal van kunstenaars, experten uit het werkveld aan het woord die een of ander facet belichten van de traditie van de Virga Jessefeesten, zoals de erfgoedexperten Jo Rombouts, Julie Aerts van Parcum en Michel Ilsen van De Roode Roos. Martin Oluwadiran en Jo Schreurs runnen samen Perspectief vzw en spreken passioneel over de kunst van verbinding bij de creatie van kunstwerken in de straat. Martin droomt van een toekomst waarin de Virga Jessefeesten nog altijd op handen worden gedragen én voor verbinding zorgen. “Daar hebben we de jeugd voor nodig. We moeten hun leren over het verhaal van de Virga Jesse, over het belang van deze traditie. En over de liefde tussen mensen. Dat is de basis van ons samenzijn en samen komen, die missie moeten we in ere houden.”