Hommage aan Rik Rappoort

Het Virga-Jesse Comité oordeelde dat de tijd rijp is voor een ‘hommage aan Rik Rappoort’ als professionele grafisch ontwerper die bij de vorige 6 feestjaren de huisstijl van de feesten heeft ontworpen en begeleid. Het comité zocht en vond in fotograaf Jean NICOLAI de persoon die dit project kon realiseren. 14 jaren waren Jean en Rik collega’s in het toenmalige Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs, dat later PXL-MAD zal heten. 

Met een dubbele expo in Galerij KOBALT en op het Balieplein van ’t Scheep brengt het Virga Jessecomité tijdens de Virga Jessefeesten een hommage aan kunstenaar, docent en graficus Rik Rappoort (1932-2010), die van 1968 tot en met 2003 de multi-mediale grafische beeldvorming van de Virga Jessefeesten verzorgde. 

Studenten PXL -Mad ondersteunen hommage Rik Rappoort

In een intensieve samenwerking met hedendaagse studenten Grafische Vormgeving kwam een rijk geïllustreerde brochure tot stand met 60 bladzijden informatie over Rik Rappoort’s leven en carrière.

Vlak voor de kerstvakantie leverden de studenten grafische vormgeving van de PXL Mad hun eerste werkstukjes voor de hommage aan Rik Rappoort af en in april werd het eindresultaat afgeleverd aan het Virga Jessecomité. Vandaag worden de drukwerken effectief gedrukt en wachten de studenten samen met ons in spanning af naar het afgewerkte resultaat. Luc Rerren hoofddocent coördinator PR, communicatie en dienstverlening coördinator MAD-Projects: “ Door het uitvoeren van projecten van concept tot realisatie leren onze studenten in een reële setting het vak van creatie, ontwerpen en het realiseren van concrete communicatietools.” Dat is een meerwaarde voor de opleiding , die voorbereidt op het professionele vak van grafisch ontwerper. De creativiteit van de jonge studenten leverden een biografieboekje met getuigenissen en een levensschets en een affiche op voor de dubbelexpo in augustus van dit jaar. Ben Lambrechts, algemeen directeur PXL: “We zijn blij dat de studenten grafische vormgeving voor de Hasseltse Virga Jessefeesten een aantal communicatiemiddelen uitgewerkt hebben, die tijdens de komende Virga Jessefeesten ingezet worden in de hommage aan Rik Rappoort, die een gewezen docent is van onze hogeschool. Het is voor de geëngageerde studenten ook een waardevol visitekaartje bij toekomstige sollicitaties.”

Rappoort als schilder

Uit familiaal bezit werden 25 schilderijen opgehaald die Rik schilderde tussen 1952 en 1960. Hiervan wordt een selectie getoond in Galerij KOBALT, Aldestraat 7 te Hasselt. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de galerij op de eerste verdieping die alleen via de trap bereikbaar is.

Als grafisch vormgever heeft Rik een ruime verdienste die hij wist op te bouwen met manueel-creatieve en vernieuwende ontwerpen. Vanaf de oprichting van de nieuwe Limburgse kunstschool in september 1955 was Rik atelier-verantwoordelijke leraar van de opleiding Publiciteit. Tot aan zijn pensioen in 1990 heeft Rik deze functie vervuld. 

Erfgoed Rik Rappoort borgen en tonen

Tussen 1955 en 1990 heeft Rik een ruim patrimonium aan realisaties bij elkaar ontworpen, meestal pro-deo. In het tweede luik van de ‘hommage aan Rik Rappoort’ zijn daarvan voldoende voorbeelden uitgestald in de 8 vitrinekasten op het Balieplein in ’t Scheep. Hierbij staan ook de ontwerpen uitgestald die hij maakte voor Virgajessefeesten en voor de Dienst Gevelversiering van de Stad Hasselt. Deze tentoonstelling is op het gelijkvloers en is toegankelijk tijdens de openingsuren van ’t Scheep. Op het Limburgplein staan ook nog 5 staanders, die een biografisch overzicht geven van het het leven van Rik Rappoort.

Het visuele erfgoed, gemaakt voor de Virga Jessefeesten, wordt bewaard in het documentatiecentrm van de Virga Jessefeesten. “De borging van het erfgoed van Rik Rappoort is voor het Virga Jessecomité erg belangrijk, omdat een stuk beeldvorming van de afgelopen jaar wordt bewaard voor de toekomst. Een vrijwilliger heeft dozen documenten en ontwerpen gescand. Daarnaast werden door het stadsarchief ook heel wat ontwerpen van Rappoort voor het Koninklijk Comité van gevelversiering gedigitaliseeerd” aldus comitévoorzitter Luc Smeets.

In een apart katern, dat deel uit maakt van de brochure, staan 14 getuigenissen van personen die met Rik hebben samengewerkt als uitvoerder van zijn ontwerpen, oud-collega’s, oud-studenten en opdrachtgevers.