Virga Jessefeesten onder enorme belangstelling van start

Bij elk feest hoort een openingsmoment. De 47ste editie werd met een symbolisch startmoment geopend met een gebedsviering in de Kathedraal, een groet aan De Langeman bij Het Stadsmus en een toost bij de Virga Jesseboom.

De Virga Jesse werd plechtig van de Basiliek naar de kathedraal gedragen, vergezeld van de Garde Civique, de Suisse, misdienaars, diakens en priesters en het Virga Jessecomité. Een plechtig gebeuren, waar omstaanders in verwondering bleven stilstaan.

In de overvolle kathedraal volgde een gebedsviering, rond het beeld van de Virga Jesse. Deken Ali Cornelissis merkte op dat mensen deze dagen meer met elkaar in gesprek gingen. Feesten van verbinding over alle mensen heen, was zijn conclusie. Het geeft zuurstof aan de stad.

Bij de afsluitende feestwensen merkte burgemeester Steven Vandeput op dat hij veel beweging zag in de stad, de verbondenheid en betrokkenheid van velen stemde hem vreugdevol. Hij drukte de wens uit, dat deze beweging duurzaam zou blijken, over de kalender van de Virga Jessefeesten heen.

Lien en Hanne wensten de jeugd veel vreugde toe. Ze zijn in een ommeganggroep gestapt en hebben daar veel enthousiasme ervaren, zoveel dat ze meer dan honderd jongeren hebben kunnen inspireren om mee te stappen. Kijk uit naar de flashmob in de ommegang.

Voorzitter Luc Smeets greep terug tot de essentie. Een vlag ontwerpen, een wagen bouwen, een kledingstuk maken, een versiering ophangen, allen kleine eenvoudige dingen. Maar samen maken ze iets moois, zo mooi dat het een deugddoend delen wordt.

Bisschop Patrick Hoogmartens stelde dat geloof gevierd mag worden. Een ommegang verspreidt dan niet veel decibels, maar het heeft een grote impact op de samenleving. “Hasselt heeft het”, besloot hij met een knipoog. “Hasselt heeft de Virga Jesse!”

Luc Smeets besluit: “Ik ben blij dat we de Virga Jessefeesten zo luisterrijk en feestelijk geopend hebben. De meer dan 500 aanwezigen hebben genoten van een mooie openingsviering in de Kathedraal en de onthulling van de Langeman en de straatversiering boom in het Stadsmus. Hasselt heeft Het en Haar, de Virga Jesse om het met de woorden van de bisschop te zeggen. Het is nu uitkijken naar de generale repetitie, de omgangen en ook het mooie feestprogramma.”