De eerste Virga Jesseommegang trok door de Hasseltse straten

Een zonovergoten dag, meer dan 25.000 mensen in de stad, ruim 1300 deelnemers staan klaar om hun ommegang op gang te trekken.

Donderdagmiddag was de binnenstad van Hasselt getuige van een serene ommegang die door de straten trok waar de mensen, soms met meegebrachte stoelen, rijen dik verwonderd en bewonderend stonden te kijken. Een openingsgroep en zeven themagroepen trokken stapsgewijs met een eigentijds verhaal van de Virga Jesse.

Met vlaggen en een warm welkom opende de ommegang. De rest van de Virga Jesseommegang las als een boek met zeven hoofdstukken, telkens rond een ervaring van Maria Virga Jesse. Haar getuigenis over haar ervaring van openheid, ja zeggen, vreugde en blijdschap, geloof, liefde voor altijd, hoop en tot slot genade en dankbaarheid sterkt mensen tot op vandaag.

Elke groep opende met een persoonlijke getuigenis van Maria. Achter haar werd telkens een schilderij van beeldend kunstenaar Koen Lemmens getoond. Het is de overgang van het Bijbelse verhaal naar de ervaringen en keuzes van mensen vandaag.

Het is bijna niet te vatten dat het verhaal van een moeder die 2000 jaar geleden leefde, nog altijd zoveel mensen raakt en inspireert. Iedere dag trekken over heel de wereld mensen met hun verdriet en blijdschap, wanhoop en vertrouwen, naar Maria. Dat is in Hasselt niet anders.

Bisschop Patrick Hoogmartens was blij dat Mgr. Helmut Dieser van het naburig bisdom Aken, maar ook Mgr Philip Dickmans hem vervoegden op de tribune. Dit is een teken dat de wereld kerk ook de Virga Jesse in het hart draagt.

Regisseur Luc Morren is een gelukkig mens. “Ik ben heel tevreden met wat ik gezien heb, de deelnemers hebben het uiterste gegeven van het begin tot het einde. Het werd een heel mooie ommegang. Toen ik twee jaar geleden mee in het traject ben gestapt in de creatie van de ommegang, had ik een resultaat voor ogen, maar wat ik gezien heb, overtreft dit alles”. Luc Morren heeft alleen maar een dikke proficiat voor de deelnemers.

Ook Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité, zag dat het goed was. “De eerste ommegang zit erop en het heeft deugd gedaan. Ik ben bijzonder gelukkig dat het weer mee zat en de meer dan 1300 deelnemers hebben een getuigende ommegang gebracht voor de naar schatting 25000 toeschouwers. We voelden ons gesterkt door Maria Virga Jesse en hebben samen een indringende ommegang gerealiseerd, die bij de tijd is. ik wil de regieploeg en de ommegangteams in het bijzonder en alle vrijwilligers en deelnemers bedanken voor hun inzet.”