Virga Jesse op avondlijke tocht door de Hasseltse binnenstad

Het aangekondigde stormweer zorgde voor enige vertraging, maar om negen uur ’s avonds trok de ommegang op gang. Enthousiaste deelnemers waren echt blij dat ze met deze avondommegang de Virga Jessefeesten tot een goed einde konden brengen. Ruim 22.000 bezoekers zakten af naar de binnenstad, ondanks het minder goede weer…

“Het was voor velen lang wachten om toch te kunnen uittrekken met de ommegang. Ook de vele toeschouwers moesten heel wat geduld opbrengen en de regenbui trotseren. Met veel overtuiging trokken de meer dan 1400 deelnemers met de verlichtte wagens de stad in,” weet voorzitter Luc Smeets.

Speciaal voor de avondeditie zorgden de wagenbouwers voor een verrassing. Alle wagens kregen passende verlichting ingebouwd. Samen met de verlichting in de versierde straten, werd zo een perfect decor gecreëerd om een ingetogen en stemmige ommegang te laten rondtrekken. Het vele applaus sprak boekdelen.

Iedere editie is verrassend anders. De editie van 2024 verschilt nog het meest van de vorige door de manier waarop de ommegang is samengesteld. Het Virga Jessecomité schetste slechts een thematische rode draad uit. Op acht plekken in Hasselt gingen teams ermee aan de slag. Ze reflecteerden over hun thema en onderzochten hoe ze dat het best tot uitdrukking konden brengen: welke inhoud, muziek en vorm zij zinvol en mooi vonden.

Dat maakt dat deze ommegang helemaal aansluit bij het thema van de Virga Jessefeesten 2024: (h)echt zijn. Maar ook dat de ommegang mee “gemaakt” en “gedragen” wordt door de deelnemers. Net daarom was het zo belangrijk dat zij ook nog die laatste keer door de straten konden trekken.

“Ondanks het onstabiele weer bleven de deelnemers gemotiveerd om uit te trekken en de opkomst op de tribune was nog behoorlijk. Heel wat toeschouwers wilde de deelnemers duidelijk een hart onder de riem steken en dat is mooi,” besluit Luc Smeets.

Bisschop Patrick Hoogmartens was blij het de ommegang is kunnen doorgaan. Hij heeft veel vreugde mogen ervaren, het was ‘erop’. Hij dankte dan ook het Virga Jessecomité en de vele vrijwilligers, die er zoiets mooi van gemaakt hebben!