Verschijning van de Virga Jesse aan de kop van de Kanaalkom

Van zondag 11 tot en met zondag 25 augustus verschijnt de Virga Jesse elke avond tussen 21.30 en 23.30 uur op een bijzondere manier aan de kop van de Kanaalkom aan Quartier Bleu.

Nele Fack is een videocomponist met brede expertise in videomappings, installaties en tal van

tussenliggende vormen. Samen met sounddesigner AMyn creëert zij poëtische digitale kunst die het publiek betovert en meesleept. Het videokunstwerk “Virga Jesse” biedt het artistiek duo een unieke kans om de rijke traditie van de Virga Jessefeesten op een vernieuwende manier te presenteren.

Hun passie voor het combineren van historische elementen met moderne technologie stelt hen in staat om een ervaring te creëren die de symboliek van het 14 de -eeuws beeldje versterkt en een brug slaat tussen traditie en hedendaagse kunst. Door gebruik te maken van een waterscherm als projectiemedium, wordt een efemere en magische ervaring gecreëerd die de mystieke en serene aard van Maria symboliseert.

Aan de hand van een digitale reconstructie van het oude Mariabeeldje, en met behulp van

lichteffecten en kleuren, wordt de spirituele aura van Maria versterkt. AMyn maakt een moderne

soundscape geïnspireerd op de processiezang “Virga Jesse Floruit”, waardoor het werk niet alleen visueel, maar ook auditief een diepgaande indruk zal maken.

Het project wordt technisch gerealiseerd door Beam Inc; dat twintig jaar geleden begon met projecties op gebouwen d.m.v. composities met spots en gobo’s, Ze realiseerden intussen tal van internationale projecten, waaronder video mappings in Abu Dhabi, Indië, Polen en het lichtfestival in Berlijn. De laatste jaren focust Beam Inc; zich vooral op iconische Belgische gebouwen zoals de Kathedraal van Antwerpen, de opening van het Cadix ziekenhuis, de koeltorens van Vilvoorde, Tihange en Doel, de Nationale Bank van België, Flagey gebouw, de luchthaven van Zaventem … … Maar ook dichterbij huis, tijdens de kunstennacht drie jaar geleden vond er een projectie plaats op het Modemuseum Hasselt.

Het spektakel is volledig gratis te volgen tussen 21.30 en 23.30 uur op de kop van de Kanaalkom. Parkeren doe je best in parking Blauwe Boulevard.