Virga Jesseommegang trok voor de tweede keer door de Hasseltse straten

Het ideale weer, niet te warm met af en toe de zon die doorbrak, samen met de versierde Hasseltse binnenstad trokken 35.000 mensen naar het centrum om de tweede ommegang te beleven. Ook nu weer werd het stil terwijl de ommegang voorbijtrok en waren de gesprekken achteraf warm van het vreugdevol ervaring delen.

De ommegang zelf had een kleine regiewijziging. Het beeld werd nu op een wagen geplaatst, waardoor het beter zichtbaar was voor de toeschouwer. Het werd gecombineerd met een replica van de Madonna de Mare Nostrum, Mantel der Liefde van kunstenaar Hansa Versteeg. Een moderne madonna, waar madonna en kind niet in een blauw fluwijn, maar wel in een reddingsdeken gewikkeld is. Een beeld dat we al te veel op televisie gezien hebben. Traditie en alledaagse realiteit worden zo verbonden in de Virga Jesse.

Deze editie mochten we ook de vrijwilligers van Otheo (Kerk en Leven) verwelkomen. Zij palmden de tribune aan de Ridder Portmansstraat in en zagen dat het goed was. Koen Vlaeminck, hoofdredacteur Otheo: “Dit waren voor mij persoonlijk de eerste Virga Jessefeesten die ik mocht beleven, samen met 100 lokale vrijwilligers van Kerk & Leven. We waren echt onder de indruk. Het was ongelooflijk hoe gul Hasselt, het Virga Jessecomité en de zovele vrijwilligers van deze feesten zijn met het zaaien van hoop. Dat is wat we nodig hebben in deze samenleving. Ik mocht hier een warme verbondenheid en gastvrijheid voelen. Proficiat aan alle deelnemers. Het waren mijn eerste Virga Jessefeesten, maar zeker niet de laatsten.”

Ook voorzitter Luc Smeets blikt tevreden terug op deze editie. “We hebben een tweede schitterende ommegang gehad, waarbij we samen echt en (h)echt met onze Virga Jesse door de straten van Hasselt trokken. Diverse generaties deelnemers brachten een pakkende getuigenis met zang, dans, muziekboek woord. Het is ook bemoedigend dat zoveel toeschouwers de ommegang bijgewoond hebben en geregeld de duimen in de lucht staken. Het is een florerende editie die door de Hasseltse gemeenschap en vele verenigingen bij de tijd is gebracht en dit willen we graag delen met bezoekers. Vandaag is dat opnieuw gelukt!”