Avondbedevaart naar de Virga Jesse

Sinds 2003 ontstond een nieuwe traditie. TIjdens de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten trekken we op een avondbedevaart. Deze trok donderdag 22 augustus door onze stad.

Honderden bedevaarders verzamelden aan het Kolonel Dusartplein, ter hoogte van de tribunes die tijdens de ommegang plaats bieden aan velen. Zo nu ook even voor de vele bedevaarders voor ze aan hun tocht begonnen.

De avondbedevaart werd opgebouwd als een gebeds- en bezinningstocht rond 7 thema’s – aansluitend bij de wereld vandaag. Zo was er ondermeer aandacht voor de armen en daklozen, maar ook voor vrede en gerechtigheid werden de oudsten en de jongeren in onze samenleving niet vergeten. Verbonden vanuit het dagelijks leven in ons eigen Hasselt en ook in de wijde wereld. De bedevaarders zijn door samenzang en meebidden actief betrokken en verbonden. Voorzitter Luc Smeets was blij te zien, dat de verbondenheid geen loos woord is in Hasselt.

Uiteraard maakten zij deze indringende gebedstocht samen met de Virga Jesse, van wie het beeld plechtig werd meegedragen. Het werd een sfeervolle tocht over een deel van de Groene Boulevard en door een gedeelte van de binnenstad onder en tussen de mooie versieringen. Uiteraard passeerden we langs de Virga Jessebasiliek, de thuis van de Virga Jesse. We vertrokken met een paar honderd, we kwamen met ruim 400 aan in de kathedraal, toeschouwers langs de weg, sloten spontaan aan. Deken Ali Cornelissis was blij te zien dat er goed gebeden werd.

De stemmige sfeer werd nog extra verhoogd. Voor de eerste keer werd het een kaarsjesprocessie, wat bij het vallen van de avond toch weer die extra dimensie is. De tocht eindigde in de Sint-Quintinuskathedraal met een korte Mariahulde samen met onze bisschop Monseigneur Patrick Hoogmartens.