Virga Jessefeesten 2024

Het was Virga Yes !

missie geslaagd dank zij jullie allen !

Een gemeenschap in beweging brengen door het eigenaarschap te delen voor de zorg van een eeuwenoude traditie was onze missie.

Als organiserend team hebben we heel wat uit handen gegeven in de creatie van een sprankelende ommegang, waarbij de uitdaging groot was en de weg er naar toe niet altijd evident.

Met het stadsbestuur gingen we samen op pad om een stevig programma samen te stellen met de socio-culturele verenigingen, allerlei initiatiefnemers, de rotten, handelaars en inwoners, om de stad mooi aan te kleden en een gericht communicatieplan uit te  voeren.

Maar de kracht zat in de ommeganggroepen die onder leiding van lokale teams en de ommegangstuurgroep een doordringende Mariale Virga Jesseommegang  brachten met woord, muziek, dans, kledij en innemende wagens en beelden. Meer dan 1400 deelnemers getuigden pakkend over hoe hun Virga Jesse hun sterkt in openheid, ja zeggen, vreugde, geloof, liefde, hoop en genade.

Ook de Langeman was van de partij, die fier toekeek hoe de erwtensoep uitgedeeld werd door de Broederschap aan de Virga Jessebasiliek.

De meer dan 350 activiteiten in onze mooie kerken, pleinen, musea waren getuigen van creatief talent die zorgden voor een breed omkaderend  programma.

De kerken in de binnenstad werden door florale kunstwerken van vrijwilligers oases om fijn te vertoeven en stil te vallen.

Diverse kunstwerken in de stad aan muren en in de Paarsdemerkapel nodigden uit tot verwondering en bewondering.

Editie nummer 47 van onze Zevenjaarlijkse traditie zal de geschiedenis in gaan als een florissante editie die we samen hebben gedragen en  gedeeld met elkaar, met  nieuwe bewoners en duizenden bezoekers.

En zo hebben we lichtstappen gezet naar een mooie toekomst voor onze Virga Jessefeesten.

Het Virga Jessecomité dankt daarom:

in het bijzonder de honderden vrijwilligers, die overal onbaatzuchtig en onopvallend aan het werk waren voor de Virga Jessefeesten 2024. Hun inzet verdient alle waardering,

alle deelnemers, medewerkers van de omme gangteams, die door hun creativiteit en werk kracht samen een betekenisvolle ommegang realiseerden, samen met al de verenigingen die mee opstapten,

alle rotten en alle verenigingen die een bijdrage leverden aan de diverse straatversieringen, aan het rijke feestprogramma, en aan al de initiatieven om bewoners, handelaars en bezoekers mee te laten genieten van de zevenjaarlijkse feesten,

het bestuur en de medewerkers van de Stad Hasselt, die waar mogelijk als hoofdpartner ondersteuning boden op het vlak van logistiek, communicatie en financiële ondersteuning en zo mee het co-creatief proces mogelijk maakten,

de veiligheidsdiensten, mobiliteit, politie, brandweer en medische hulpverlening om samen te werken aan het veiligheidsplan voor de Virga Jessefeesten,

de schoolinstellingen voor het ter beschikking stellen van infrastructuur, voor financiële ondersteuning, samenwerking aan diverse projecten in de rotten, het feestprogramma, onderzoek en het maken van een educatief project voor jongeren.